keresés

2016. október 18., kedd

Applikációk könyvtára vagy könyvtárak applikációi?

Applikációk fogalma
Témám fő központi elemeként a mobil alkalmazások definiálhatok. De mik is azok tulajdonképpen? A szakirodalom több meghatározást is megemlít. Az applikáció a számítógépet az operációs rendszer szolgáltatásain keresztül valamilyen feladatra felhasználó program. Mobil eszközöknél, az azokon futó számítógépes programokat hívjuk így. Ilyenek a szövegszerkesztők, az internetes böngészők, tervezőszoftverek és a játékprogramok is.
Napjainkban az ember bármilyen témában, bármilyen alkalmazást le tud okostelefonjára tölteni (nem mennél orvoshoz? van már orvosi diagnosztikai program is). Az okostelefon alkalmazások általában kihasználják a mobileszköz beépített lehetőségeit, mint amilyen például a beépített kamera, a névjegyzék, a GPS helymeghatározó rendszer és ezekhez igazodva készítenek újabb applikációkat. De hogyan is váltak a telefonok ennyire „okossá”?


Okos eszközök fejlődése
Az okostelefonok történelmében a legfontosabb esemény az Apple cég iPhone telefonjának megjelenése tekinthető. A céget Steve Jobs és Steve Wozniak alapította 1976-ban. Igaz nem ezek a mobilok voltak az első érintőképernyős készülékek, mégis ezek tekinthetők az abszolút áttörésnek. A képernyő újszerűsége mellett pedig erős hardvere, letisztult formatervezése és könnyű kezelhetősége jelentette az új irányvonalat. Innentől a telefonpiac rohamos fejlődésnek indult. Beköszöntött az okostelefonok kora.

Könyvtári mobil applikációk, de miért és kinek?
Az előző részekben tehát betekintést nyerhettünk egy kicsit a fejlődés, illetve az applikációk fogalomrendszerébe. Láthattuk, hogy a 21. században már bármiről lehet alkalmazást készíteni, ha látunk benne potenciált. De milyen lehetőségei vannak egy könyvtárnak ilyen téren? Kik használnák ezeket?


Utóbbi kérdésre mindenképpen a fiatalok illetve a dolgozó emberek a válasz. Az ifjúság élete a technológia és a digitális tartalmak köré épül. Jobban bevonzhatók egy-egy bibliotékába, ha erről valami online felület, egy applikáció ad nekik tájékoztatást. A dolgozó emberek kérdése másabb. Számukra az időhiány miatt lehetne rájuk szükség. Gondoljunk bele milyen egyszerű lenne egy gombnyomással meghosszabbítani a könyveinket, úgy hogy nem kell külön a honlapra belépve megtennünk azt. Elég lenne egy mobilalkalmazás, ami közvetlenül felvisz a saját kölcsönzéseinkhez. Vagy ha értesítést kapnánk egy-egy frissen beérkezett könyvről csak azért mert hasonló műfajú könyveket olvasunk. Valami olyan elképzelésben, ahogy azt az ebay végzi (reklámokat küld, az alapján, hogy miket tekintettünk meg).

Fontos megemlítenünk a szakmabeliek szempontjait is. Miért is jó nekik, ha egy mobil applikáció képében fejlesztik, bővítik szolgáltatásaikat? Egyfelől egyfajta figyelemfelkeltés. A könyvtár reklámozása, tágabb értelemben pedig az olvasás, mint tevékenység népszerűsítése. Másfelől pedig egyfajta szakmai fejlődés, kihívás. Hisz így a könyvtárak új tereket, új használókat érhetnek el, vonzhatnak be a bibliotékákba. Egyfajta nevelői funkciót is betölthetnek ezek az alkalmazások, ha abban gondolkodunk, hogy az új könyveket hirdetik vele, ezzel ajánlva az igényes irodalmat.

Rengeteg hazai és nemzetközi próbálkozás zajlik hasonló jól működő alkalmazások kialakítására. Blogom célja ezek bemutatása, hogy egy összegző képet kaphassunk, hol tart most a könyvtár. A témában a nyomtatott szakirodalmak száma nagyon csekély. Kifejezetten könyvtári mobil applikációkról nem születtek összegző tanulmányok, így ennek a témának a fő orgánuma az internet. A kezdeményezések még nagyon „gyerekcipőben” járnak ezért lenne fontos, hogy megismerhessük más nemzetek működő példáit. Talán ez a blog ebben is segítséget nyújt majd és a tájékoztatáson kívül, reklámozásnak is megfelel majd, hogy láthassák nem csak a felhasználók, hanem maguk a könyvtárosok is, milyen lehetőségek rejlenek egy jól kivitelezett alkalmazásban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése