keresés

2016. október 25., kedd

Interaktív gyerekkönyvek - múlt és jelen

Az interaktív gyermekkönyvek a modern digitális technológiák kialakulásával jöttek létre. Természetesen voltak már korábban is olyan könyvek, amelyek színesebbé tudták tenni a benne leírt mesét például állatos könyv esetében hangokkal, de ezeket nem a mai értelemben vett interaktivitás jellemezte. Napjainkban ezeknek a könyveknek a szerepét már nagyrészt átvették az applikációk, azonban a hagyományosan kiadott könyvek interaktivitása is fejlődött.


Milyen könyvet és kinek?

A gyerekkönyvek világa egy elég széles skálán mozog az életkort illetően. Már 3 éves kor előtt bőven szoktak mesélni a szülők a babáknak, azonban nem mindegy, hogy az adott mese mit tartalmaz, és hogyan van kivitelezve.  Ez az a kor, ahol a kisgyerek kezdi megismerni a körülöttük lévő világot, így ekkor még fontos, hogy olyan könyvek kerüljenek a kezébe, amelyek ezt elősegítik. Ilyenek például az olyan könyvek, amelyekben a szereplőknek például állatoknak megcsinálják a színes szőrét, amit meg lehet simogatni vagy ilyen korban még inkább elterjedtebbek z olyanok, amik úgynevezett nyitogatós könyvek. Ezek segítenek megismerni a gyereknek a világot, az emberi testet, az állatokat, növényeket.

A nagyobb gyerekek számára akik – napjainkban már nagyon fiatalon – ismerik az iPadek, tabletek és okostelefonok világát, az interaktív könyves applikációkkal egy új világ nyílik meg. Hiszen itt is van szöveg meg kép, de itt az illusztrációk már nem csak hangot tudnak kiadni, hanem mozognak, hangosan lehet hallgatni őket és nagyon sokszor játékok is tartoznak hozzájuk, ami egy hagyományos mesekönyvnél nem valósul meg. Ezáltal még többet fedeznek fel a dolgokról a gyerekek és különböző kompetenciákat is fejlesztenek.

Elterjedés

A hagyományosabb interaktív gyerekkönyvek, amelyek még fizikailag megfogható dokumentumok, nagyon régóta léteznek hazánkban is. Az applikációk az okostelefonok elterjedése után kezdtek el teret hódítani, azonban hazánkban még eléggé kezdetlegesek az ilyen típusú gyerekkönyvek. Külföldi országokban már sokkal több ilyen könyvet lehet találni, amelyeket az egyes internetes webáruházakból lehet megvenni.

Összefoglalás

Az interaktív gyerekkönyvek, amelyek applikáció formában található meg, egyre elterjedtebbé válnak a világon a technikai fejlődéssel. Hazánkban úgy érzem, ez még egy eléggé kezdetleges stádiumban van, más országokban már jobban elérhetőek ilyen fajta dokumentumok. Blogomban szeretném bemutatni a hazánkban elérhető magyar nyelvű gyerekeknek szóló interaktív könyveket és kitekintést adni külföldi példákról is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése