keresés

2019. április 12., péntek

Azopan Fotóarchívum



Alapadatok a gyűjteményről

Megnevezés: Azopan Fotóarchívum

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je: https://www.azopan.ro

A gyűjtemény rövid leírása: Az azopan.ro egy folyamatosan bővülő online fotóarchívum, amelynek célja átmenteni és elérhetővé tenni a romániai analóg fotózás értékeit az utókor számára. A gyűjtemény önkéntes szerkesztők, valamint segítők munkájára épül és bárki részt vehet benne a saját fotóival. A gyűjteménybe bekerülhet minden analóg technikával készült fénykép, mely megfelel a szerkesztők által támasztott követelményeknek.

Az adatbázis tartalma dinamikusan nő, ennek megfelelően a népszerűsége is egyre nagyobb, amely leginkább talán a közösségi média követőinek számán mérhető.  

Létrehozás dátuma: A megvalósítása 2017-ben kezdődött, de hivatalosan 2019. január 16-án indult. 

Tulajdonos, fenntartó megnevezése: Az Azopan Fotóarchívum egy nonprofit magánkezdeményezés, amelynek alapítói Furó Lóránd-Félix, Fülöp Lóránd és Szőcs Edgár. 







Információszolgáltatás: Az alapítók a magyarországi Fortepan digitális képarchívum mintájára indították útjára Erdélyben az Azopan Fotóarchívumot. Az Azopan név egy fekete-fehér fotófilm neve, amelyet a vásárhelyi Azomureș nevű cég gyártott és amely egészen az 1990-es évek végéig a legelterjedtebb fotófilm volt Romániában. 

Az archívum körülbelül 8 000 képpel indult, amelyek többsége erdélyi témájú, de az alapítók tervei szerint a gyűjtés nem korlátozódna Erdély területére, hanem egész Romániát lefedné és egy háromnyelvű adatbázis jönne létre. A magyar Fortepan hozzájárult, hogy körülbelül 2 000 erdélyi vonatkozású képet átvegyenek. 

A képadatbázis tartalma önkéntes adományokból bővül és forráshivatkozás megjelölésével, nem kereskedelmi célra teljesen szabadon felhasználható. Az adatbázisban szereplő fényképek Creative Commons 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) licenc keretében kerülnek közzétételre. 

A projekt adminisztratív hátterét a Transylvania Heritage Alapítvány biztosítja. 

Navigáció, struktúra, webdesign: Az oldal egyszerű, jól áttekinthető és könnyen kezelhető. A magyar Fortepanhoz hasonlóan itt is idővonal segítségével, évről évre lehet navigálni a képek között. A különbség a Fortepanhoz képest az, hogy itt egy-egy évszám alatt 50 bélyegképet láthatunk egyszerre, illetve, hogy az évszám alatt jelzik, hogy hány kép van feltöltve az adott évhez, illetve hány kép van összesen jelenleg az adatbázisban. Amennyiben több mint 50 kép van egy évszámhoz rendelve, úgy az oldal alján egyszerűen, egyetlen kattintással tölthetjük be a következő 50 képet. 

Jól láthatóan, az oldal tetején van elhelyezve a szabadszavas keresőablak, amellyel a keresőfelületet előhívva az alábbiakra kereshetünk rá: kulcsszó, fényképész, forrás, város, címszavak. Emellett országra és évre is szűrhetünk. 

Regisztráció és bejelentkezés után lehetőség van a kiválasztott képek letöltésére, kedvencként való megjelölésére, illetve címszavak hozzáadására. Ez különbség a magyar Fortepanhoz képest, mert ott nincs szükség bejelentkezésre a letöltéshez. 

A weboldal letisztult dizájnnal és egy négy aloldallal rendelkező menüvel rendelkezik. Ezek a következőkről szolgáltatnak információt:

A gyűjteményről

Hogyan segíthetek?

Támogatók

Kapcsolat

Az oldal alján az Adatvédelmi tájékoztató is megtalálható. 

Kínált formátumok: Képi tartalom, jpg formátumban. 

Meta-adatolás, leírás, katalóguscédula-megjelenítés: Minden fotónál egységesen az alábbi információk vannak feltüntetve: 

- Leírás
- Év
- Fényképezte
- Forrás
- Ország
- Település
- Címszavak


Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás: A kapcsolatfelvételi űrlap a Kapcsolat menüpont alatt található. Hírlevél és RSS feed funkció egyelőre nincs. Testreszabhatósággal sem rendelkezik. 

Regisztrálni lehet, sőt kell is, ha valaki szeretne letölteni, címkézni, esetleg kedvencként megjelölni egy-egy képet. Kommentelni, hozzászólni a közösségi média felületeken lehet.

Mobileszközökre optimalizált, reszponszív weboldallal rendelkezik. 

Közösségimédia-kompatibilitás: A képarchívumnak Facebook és Instagram oldala is van. A weboldal legfelül jelzi a Facebook Like-ok számát, mellette pedig a megosztást megkönnyítendő egy Share gomb is beépítésre került. Minden fotó mellett van beágyazott Facebook Like és Facebook Share gomb is, illetve a Kedvencekhez való hozzáadás lehetősége. A weboldal alján helyezték el a Facebook és az Instagram gombot. 

Mindkét közösségi oldalt rendszeresen, naponta többször frissítik, követőik száma dinamikusan nő.


Kezdőlap



Keresés



Évszámra szűrés (1976)



Egy kép adatai



Facebook



Instagram




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése