keresés

2016. március 2., szerda

Könyvtárak facebookos jelenléte


A web 2.0-ás alkalmazások megváltoztatták a tartalomfogyasztási szokásokat. Immár a fogyasztók és a tartalom gyártói is a hétköznapi felhasználók. Az egyik legnépszerűbb szintén web 2.0-ás eszközkészletet magában foglaló közösségi oldal a Facebook, mely mára már világszerte több, mint egymilliárd felhasználót tudhat magáénak.

Természetesen a profitorientált cégek mellett a nonprofit intézmények, így a könyvtárak sem kívántak kimaradni a közösségi oldal nyújtotta előnyökből, ezért saját oldallal képviseltetik magukat a Facebookon. A főbb hazai könyvtárak több ezres, míg külföldi társaik több százezres követőtáborral rendelkeznek. A követők száma, másszóval a könyvtári facebook oldal népszerűsége nagyban függ a szolgáltatott tartalomtól. Ehhez azonban ismerni kell a facebookos közösség tartalomfogyasztási szokásait.

Kutatások bebizonyították, hogy a facebookon elérhető tartalmak közül még manapság is a képek a legnépszerűbbek. És hogy mi ennek az oka? A képek az önkifejezés egyszerű, de nagyszerű eszközei. A képek segítségével az egyén, illetve egy szervezet is megmutathatja a közösségi oldalon a legjobb arcát. Mondanom sem kell, hogy napjainkban minden szervezet, így a könyvtárak számára is alapvető fontosságú a self image, ezért a trendeknek megfelelően a könyvtárak is rengeteg képet töltenek fel magukról, márcsak azért is, mert a facebookozók nagy része képek alapján is döntést hoz arról, hogy szimpatikus -e számára az intézmény vagy nem.

A Facebook második legnagyobb sztárja az internetes mém. Ez egy olyan fogalom, szöveg, kép vagy kép-szöveg kapcsolat amely viccet, álhírt, pletykát, weboldalt, hivatkozást, álhírt tartalmaz. A mém általában gyorsan terjed, szinte mindig egy aktuális jelenséget dolgoz fel, ami nagyon felkapott. Míg régebben a „mémek” szájhagyomány útján terjedtek, ma az elektronikus folklór korában lájkolással, illetve megosztással. Tapasztalataim alapján elmondhatom, hogy a facebookon jelenlévő mémek többsége szöveggel ellátott kép. A mémek kitalálói általában egy, az interneten aktuálisan elterjedt fotót használ fel sablonnak. A könyvtári facebookos oldalakat vizsgálva örömmel tapasztaltam, hogy a mémhasználat itt ebben a közegben is igen elterjedt.

A könyvtárakat a facebook ráébreszti arra is, hogy nem szabad csupán a saját gyűjteményre támaszkodni, nyitottnak kell lenni, és igenis tudomást kell venni a világot meghatározó aktuális trendekről is és ehhez igazodva, valamint a könyvtár kultúraközvetítő szerepét szem előtt tartva kell értékes, de érdekes tartalmat szolgáltatni. A könyvtári facebook oldal tehát tökéletes eszköze az intézmény és az intézmény munkatársai által képviselt értékek kinyilatkoztatásának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése