keresés

2013. június 11., kedd

Tabán mozi

Egy kis budapesti art mozi kultúra bemutatás. Erről biztos van anyag, ezért szűkítem a kört a Tabán mozira. Kicsit bemutatnám a Tabán mozi történetét(pl. háromszor változott a neve), mivel erről az interneten nem találtam túl sok anyagot. Megnézném, hogy miért változott a neve, és ehhez esetleg milyen műsorok társultak: milyen tipusú filmeket játszottak az egyes korszakokban. Lezárásként esetleg a mozi jelenét, illetve a jövőbeli lehetőségeit is megvizsgálnám.

Elemzés
A készülő honlap funkciója és felépítése / http://tabanmozi.blogspot.hu/ 
Miért pont ez a téma?
A mozi, mint jelenség a letöltés világában nehéz, sőt néha kilátástalan helyzetben van. Még a nagy multiplexeknek sem könnyű fennmaradni, pedig náluk a bevétel nagy részét kasszasikerek jelentik. Az “art mozik” közönsége általában egy kis rétege a társadalomnak. A sok névváltozat után manapság Tabán moziként ismeretes I. kerületi kis filmszínház is az “art mozik” közé tartozik. A filmes világ kedvelőinek, illetve az “art mozik” közönségének szánnám a szolgáltatott tartalmat, azzal, hogy erről a 100 éves múlttal rendelkező moziról minél több információt megpróbálok egy helyen összegyűjteni. A Tabán mozi esetében ez a múltnál a különböző névváltozatok okainak bemutatását, az esetleges repertoár változások feltérképezését jelenti. Szót ejtek majd a Tabán mozi jelenlegi, illetve jövőbeli életéről is. Munkámat a témában való internetes hiánypótlásnak tekintem.
Mi lenne a honlapon?
Legördülő menüket használnék. Az első lenne a Projekt leírása, melyben kifejteném a honlap célját. Második lenne a Tabán mozi, itt írnám le a mozi kibővített történetét. A harmadik lenne az Archivum rész, ahol képeket, videókat, illetve a moziról szóló cikkeket helyeznék el. A negyedik lenne a Szóljon hozzá! rovat, ahol bárki leírhatnám saját személyes, vagy rokonai által mesélt történeteket a Tabán moziról. Lenne a honlapon egy linkgyűjtemény is, ahol a Tabán moziről az interneten eddig elérhető információszolgáltatókat gyűjteném össze, így például ahttp://www.tabanmozi.hu/cms/, a https://www.facebook.com/tabanmozi és azhttp://1.kerulet.ittlakunk.hu/holmi/kultura-szorakozas/taban-mozi-t.
A hagyományos és hálózati tartalomszolgtatáshoz való viszony
Mozis tartalmak az internet előtt
Magukról a mozikról már nyilvánvalóan az internet előtt is lehetett információt szerezni, természetesen nehezebben, mint napjainkban. Manapság még a kisebb moziknak, így a Tabán mozinak is van honlapjuk. Régebben a mozikról általános adatokat a különböző évkönyvek, adattárak adhattak. Ma ezt a funkciót a Rólunk menüpont tölti be. Régebben sokkal nagyobb közösségi élmény lehetett a moziba járás, hiszen ha nem nézték meg egyből moziban a filmet, akkor meg kellett várni, amíg kijön VHS-en. Maga a mozinéző is részese volt az információközvetítő folyamatnak, de talán csak mint végső információtovábbító, hiszen ő is valamely más forrásból értesült a moziról. Ilyen forrás lehetett egy plakát, vagy egy kritikai újság cikke, illetve a mozis műsorújságok. Ezek a funkciók manapság áthelyeződtek az internetre, de természetesen nyomtatott forrásban is megtalálhatók, mivel az EXIT rendszeresen közli a moziműsort, sőt még a filmek rövid leírását is. A felhasználók, tehát a mozi, de a mai világban a letöltések miatt inkább fogalmazzunk úgy, hogy filmnézők véleményei áttevődtek az internetre, így a különböző fórumokra, de manapság inkább a filmes blogokra kommentek formájában. Nem lehet elsiklani a facebook felett sem, hiszen nagy befolyásoló ereje lehet annak is, ha egy ismerősünk az üzenőfalon értékel egy filmet. Természetesen a szóbeli kommunikáció is megmaradt filmes témában, de a távoli, gyors információszerzés helye a chat lett.
A témámmal kapcsolatban szerencsés vagyok, ugyanis a Tabán moziról a honlapján fellelhető információkon kívül összegyűjtött anyag nem található a weben. Célom egy gyűtés elkezdése, és a szétszórt ismeretek egy helyre hozása, majd egy esetleges együttműködés a Tabán mozi jelenlegi honlapjával.
Rövid kitekintés - az első lépések után leszűrt következtetések
Az első lépéseket visszaolvasva kicsit változott a projekt felépítése. Végül nem honlap, hanem blog lett belőle. Elmaradt a budapesti mozitörténeti bemutatás, vagyis jobban átgondolva az I. kerületi mozikra szűkült az 1900-as évek elején. A blog célja jelenleg nem az, hogy átvegye a Tabán mozi saját honlapjának helyét, hanem az, hogy a Tabán mozi történetét az interneten is elérhetővé tegye, mivel a honlapon és más hálózati forrásokon is igen hiányos. Azt még mindig fontosnak tartom, hogy az általam felhasznált forrásokat az Archívumban megemlítsem és röviden be is mutassam. A jövőben pedig mindenképpen szeretném kibővíteni a blogot azzal, hogy enciklopédiaszerűen bemutatom, hogy kiknek, illetve milyen intézményeknek volt köze a Tabán mozihoz.
A tartalom és a téma viszonya
A tabanmozi.blogspot.hu oldalon az elsődleges információkat – különböző mértékben digitalizált és szolgáltatható információk – az Archívum tartalmazza. Ez egyfajta bibliográfiai szerepet tölt be, vagyis megmutatja, hogy a honlap milyen információforrásokból építkezik és azokat hol lehet önmagukban megtalálni.
A blog jelenleg 5 részre osztható. A Projektleírás célja, hogy ismertesse, miért is jött létre a tartalom, ennek a birtoklója én vagyok. Az Archívumban találhatók a hozzáférési információk, mivel mint előbb említettem bibliográfiaként kíván működni. Plusz jellemzője, hogy rövid forráselemzéssel, értékeléssel is kiegészül, hogy a témában mennyire használható az adott forrás. A Tabán mozival foglalkozó személyek oldal célja, hogy rövid, enciklopédiaszerű szócikkekben bemutatassa a Tabán mozi több mint 100 éves története során azokat a személyeket vagy intézményeket, akik vagy amelyek szerves részét képezték a mozi életének. Így alapítókat, igazgatókat, engedélyeseket, de akár a moziról szóló írások szerzőit is. Az, hogy a blog milyen kapcsolatban áll a web többi részével szintén az Archívumból tudható meg. Itt a Tabán mozival, illetve a Tabánnal, mint városrésszel foglalkozó honlapok is helyet kapnak. Egyelőre két példát tudok felmutatni az összefüggés kifejezésére. Nyilvánvaló, hogy a Tabán mozi saját honlapjáról az aktuális eseményeket, jelenlegi helyzetét ismerhetjük meg. A Tabán anno honlap az egész városrészt mutatja be, így elvétve a moziról is esik szó. Történeti szempontból úgy tűnik még senki sem foglalkozott a Tabán mozival az internet korában, ezért blogom hiánypótló is lehet a téma iránt érdeklődőknek. Inkább történeti vetülete van, és a szétszóródva – offline és online forrásokban – fellelhető információkat kívánja használható egésszé tenni.
A szolgáltatás a hálózati közeg jellegzetességeinek tükrében
Az tabanmozi.blogspot.hu oldal Archívum része értékközvetítő szerepet tölt be. Mivel az oldalnak nem célja, hogy a téma minden részével foglalkozzon, ezért a részterületek oldalaira valahol át kell vezeti a felhasználót. Erre használható az Archívum. A blog inkább - az interneten kevésbé feltárt - múlttal foglalkozik. A mozi jelene iránt (programok, filmek) érdeklődöket az Archívumból érhetik el a mozi saját honlapját. Érdekes lehet a mozit körülvevő természetes környezet is. A blog erre sem tér ki, azonban a Tabánnal, mint városrésszel több dokumentum és honlap is foglalkozik, és az Archívum részben ezek is összegyűjtésre kerülnek. Ha valaki más mozik története iránt is érdeklődik, akkor a róluk írt rejtett szakirodalmakat is megtalálhatja, ha a Tabán mozival kapcsolatos munka során előkerültek.
A blog jelenleg több oldalból épül fel. Ezek a későbbiekben változhatnak, illetve jöhetnek még melléjük. Megpróbáltam több, kisebb részre tagolni a honlap témáját, hogy ne legyen egy helyen túl sok információ. A háttér megismerésére már a főoldal lehetőséget ad, hiszen röviden összefoglalva átolvasható rajta, mi is a honlap célja. Ez a gyors tájékozódást is segíti, hiszen gyakorlatilag egyből látsztik, mivel is foglalkozik a honlap: főként a történeti vonulattal. Ha tehát valakit a jelenlegi helyzet érdekel, egyből látni fogja, hogy ezt az igényét ez az oldal nem fogja kielégíteni. Tervezem egy Szóljon hozzá! rovat megnyitását is, ahová bárki beírhatná Tabán vagy akár art mozis élményeit is. Úgy gondolom a vita nem tartozik hozzá, ehhez a témához, így ilyen részt nem tervezek az oldalra.
Az idő kérdése a változó állapotok szempontjából van jelen az oldalon. Szintén az Archívum rész kapcsolható hozzá, mivel itt gyűlnek azok a cikkek is, amelyek a Tabán mozival kapcsolatban megjelentek, illetve a jövőben meg fognak jelenni. Így a történeti  rész mellett, ez lehet a leginkább változó része az oldalnak. Az idősíkok a Szóljon hozzá! rovatban keveredhetnek, mivel ha valaki részt vesz egy mostani Tabán mozis eseményen, akkor utólag itt is megoszthatná élményeit. Ez a funkció nem biztos, hogy a blog oldalon működne, bár egy új lehetőség lenne, mivel a saját honlapján a mozinak csak e-mail elérhetőség van, fórum nincs.
A blogot leginkább az Archívum rész köti a valósághoz, mivel mint egy bibliográfia, megpróbálja feltárni a Tabán moziról szóló dokumentumokat, mind a hagyományos mind pedig a netes források között. Fontos, hogy a blogon nem lesznek elérhetők szkennelt vagy digitalizált anyagok, csak a források megjelölésére kíván szorítkozni.
A szolgáltatás a felhasználói aktivitások tükrében
Úgy gondolom, ezt a témakört legjobban más témákból merített saját tapasztalatok alapján, illetve a jövőbeli honlapfelhasználó szemével mutathatom be.
Egy mozis honlap, blog kapocs a virtuális és a valós világ között. Ha a felhasználó megunja a saját gépén vagy tévéjén való filmnézést, akkor megkeresi azt a helyet, ahol kicsit más formában - nagyobb élményfaktorral - filmeket nézhet. Ha azonban valami különlegességre is vágyik, nem pedig csak a multiplexek rideg világára, akkor az olcsóbb art mozikat fogja választani. Arra, hogy kiválassza a filmet és a mozit természetesen a mozik saját honlapjait fogja használni. A leendő honlapom ezzel nem is kíván foglalkozni. Az csak arra szeretne vállalkozni, hogy a Tabán mozi saját honlapjával együttműködve több információt adjon az érdeklődőknek. A felhasználó visszacsatolhat a virtuális világba a honlap leendő Szóljon hozzá! rovatán keresztül, melynek nem titkolt célja a mozis - főként a Tabán mozihoz kapcsololódó - múlt és jelenbéli élmények összegyűjtése.
Az egész honlap gyakorlatilag egy nagy gyűjteménynek tekintehető, mivel mindenféle információt gyűjt a Tabán mozival kapcsolatban. Az Archívum részben én is gyűjtöm a számomra fontos, hasznos információval bíró honlapokat, de ezt felhasználva más is eljuthat neki megfelelő információkig. A Szóljon hozzá! rovat pedig lehetővé teszi a visszacsatolást, ugyanis ha valaki, például egy történeti jellegű információt oszt meg - a múltban egy jelentős személy megnézett a Tabán moziban egy filmet -, akkor én azt természetesen beleépítem majd a történeti részbe, így az illető hasznosnak érezheti magát. És az is!
Ha honlap, ha blog lesz is a vágső formája a tartalomszolgáltatásomnak mindenképpen lehetőség lesz keresni benne. Ez a visszatekintés és amiatt fontos, hogy a felhasználók ne maradjanak le. Cimkefelhő segítségével visszakereshetik azon információkat, amiket esetleg idő hiányában nem tekintettek meg, akkor, amikor frissen bekerült a rendszerbe. Ha igazán beindul a Szóljon hozzá! rovat, akkor azt a Tabán mozi annak bizonyítására is felhasználhatja, hogy az art moziknak igenis van közönsége és szükség van rájuk, mivel nem mindenki szeret a nagy mozikban filmetnézni, vagy nem engedheti meg magának azon összegek kifizetését, amennyibe az ő jegyeik kerülnek, az igényes szórakozásra viszont igényt tart a felhasználó.
Azt, hogy mennyire jó érzés egy közös munkában résztvenni egy korábbi egyetemi órám keretében tapasztaltam meg, amikor a Fodor András hálózati kiadáson dolgoztam. Nagyon jó érzés volt egyszer csak a nevemmel találkozni egy internetes oldalon, mint digitalizáló. Habár ez még csak kezdő próbálkozás volt részemről, de arra kiváló lehetőséget adott, hogy rájöjjek érdekel az a terület, hogy segítsük a felhasználókat abban, hogy minél több információhoz jussanak. Ez pedig manapság azt jelenti, hogy minél több információt teszünk elérhetővé számukra a világhálón.
Nem szeretném, ha a jövőbeli honlap vagy blog csak magányosan állna az interneten. Mindenképpen célom, hogy összefogjak a Tabán mozival, és megkérjem őket, hogy a saját honlapjukon jelenítsék meg, hogy létezik az én tartalomszolgáltatásom is. Ezzel is segíteni szeretném, hogy a felhasználók hozzájussanak az általam gyűjtött és szolgáltatott plusz információkhoz.
A szolgáltatás a technológiai lehetőségek tükrében
A leendő honlap két szolgáltatást kíván nyújtani. Egyrészt a gyors forráskeresést és információszerzés, mint a wikik. Erre a Tabán mozi múlt jelen jövő, a Tabán mozival kapcsolatos emberek és a Névváltozatok rész használható. Különösen fontosnak tartom ezeket a részeket, mivel ezek az információk csak nyomtatott forrásokban voltak eddig elérhetők. Akit pedig az érdekel, hogy mely forrásokban olvashat bővebben a témáról, annak az Archívum rész áttanulmányozása segít.
A fórumok és blogok világát a Szóljon hozzá! rovat jeleníti majd meg, azzal a különbséggel, hogyha hasznos információt oszt meg a felhasználó, akkor az bekerül az oldal megfelelő részébe, és így tovább építi a tartalomszolgáltatást.
Beágyazott alkalmazások
Google Maps: a tervezett tartalomszolgáltatásnak konkrét helye nincs, mégis köthető konkrét helyhez, ezért elengedhetetlen a térkép alkalmazása a webhelyen. Ha valaki nem a Tabán mozi hivatalos honlapját találja meg először, hanem ezt a kicsit történelmibb vonulatút, akkor is kedvet kaphat, hogy családias környezetben megnézzen egy filmet, és felkeresi a mozit. Ha már ezen az oldalon is található térkép, akkor egyből megtudhatja, hova kell mennie. A Google Maps honlapra való beágyazásához be sem kell jelentkezni. Csak meg kell keresni a térképen az adott helyet, be kell állítani, hogy mekkora terület látszódjon a térképen, és a Link gomb megnyomásánál ki kell választani a linket, amely már be is illeszthető a kívánt helyre a webhelyen.
Idővonalzó: A honlap történeti jellege miatt hasznos alkalmazás az idővonalzó. Awww.timetoast.com oldal azért jó, mert egyszer, könnyen kezelhető, mégis látványos idővonalzók érhetők el róla. Ahhoz, hogy használni tudjuk az oldalt be kell jelentkezni, de ez szerencsére a facebook fiókunkkal is megtehető, tehát nem kell új felhasználó profilt létrehozni. Bejelentkezés után két kattintással létrehozhatjuk új idővonalzónkat. Megadhatunk rajta időpontot, de időtartamot is, és rövid jellemzést is írhatunk hozzájuk. Bármikor szerkeszthejük idővonalzóinkat, és egyetlen kattintással ki is törölhetjük. Ahhoz, hogy a webhelyen használható legyen át kell állítani Draft státuszról Publicra. Ezután meg kell nyitni az idővonalzót, és már látszik is az Embed gomb, ahonnan elérhető a beágyazandó link. Az idővonalzó funkció azért is fontos, mivel gyorsan láttatja az információkat, amik utána a szövegből már egyszerűen kikereshetők.
ittlakunk.hu: ez az oldal a weblap népszerűsítése érdekében fontos. Minden kerület rendelkezik ittlakunk.hu tárhellyel, ahova bárki felteheti cégét, szolgáltatását. Olyan, mint egy internetes szaknévsor. Ez a hely nem azt a célt szolgálja, hogy kiváltsa a saját webhelyet, hanem esélyt ad a tulajdonosnak, hogy még egy felületen, röviden ismertethesse üzletét. Az oldalt, hasonlóan az timetoast.com-hoz bejelentkezés után lehet használni. Hirdetni, céget ismertetni, programot ajánlani is lehet rajta. Miután megadtuk a felhasználónevet, utána kell kiválasztnai, hogy mégis mit szeretnénk népszerűsíteni. Az oldal azért jó lehetőség mivel egyszerű használni, és teljesen ingyenes.
ittlakunk.hu: http://1.kerulet.ittlakunk.hu/
Képtár: Tartalomszolgáltatásom nagy jövőbeli célja bemutatni, hogy a Tabán mozi közösségi tér. Mivel az art moziknak a mai napig van egy családias hangulatuk, ezért jó ötletnek tartom, hogy lenne egy saját helye az oldalnak képmegosztó oldalakon, ahová feltöltenék az emberek saját képeiket a múltból a Tabán mozival kapcsolatban. A tárhely létrehozására jó lehetőség az indafoto.hu. Először regisztrálni kell külön felhasználóként az oldalon, majd indafotossá kell válni. Ezután már feltölthetünk, csoportosíthatunk, felhasználási licenecekkel láthatjuk el, és cimkézhetjük is képeinket. A képeket a blogunkon is megjeleníthetjük, erre a 7. utolsó lépésben fel is hívják a figyelmünket. Ha feltöltöttük a képeinket az albumba, akkor az album böngészésére kell kattintani. Ekkor külön lapon megjelenik az album, majd a Beágyazásra kattintva elkészíthetjük a html kódot, melyet beágyazhatunk a honlapunk forrásába.
indafoto.hu: http://indafoto.hu
Ötödik alkalmazásként kicsit böngésztem a blogban, hogy az előbbi négyet, hogyan lehet beágyazni. Az egyszerűeket (térkép, idővonalzó) sikerült is. A többire is megtaláltam a lehetőséget, de még nem dolgoztam ki (képek feltöltése). Az első bejegyzést viszont már elláttam cimkékkel, és így meg is jelent a címkefelhő. Betettem egy a blogger által felajánlott keresőmezőt a blogba.
A szolgáltatás és a komplex tájékoztató rendszerek tervezési koncepciója
A mozi témaköre egy hatalmas téma. Muszáj kiválasztani valamit, hogy a rendszer működőképes legyen. Általában a mozik saját honlapjaikon az aktuális eseményeket, filmeket teszik közzé. A mozi történetéről szóló részek legtöbbször hiányoznak a honlapokról. Hasznos lehet felkutatni az egyes mozik történetét, főleg, ha a mozi már régóta jelen van a mozivilágban, de fontos, hogy valamilyen eszközzel kapcsolódjon a mozi saját aktualitásokat tartalmazó weblapjához.
Ha egy tökéletes világban élnék, akkor nem kéne szétválasztani ezt a két részt, hanem egy helyen erőt, időt és pénzt nem sajnálva egy helyen lehetne megvalósítani a legjobb tartalomszolgáltató rendszert: aktualitás és történelem együtt. A már meglévő funkciók természetesen ebben a szolgáltatórendszerben is jelen lennének, így a moziműsor elérése, jegyinformáció, premier, filmek stb. A történeti részt szolgálná az adott mozi ilyen, történeti jellegű bemutatása, történetének leírása, kapcsolódó személyekről információgyűjtés. Ha a multiplex moziknak nem is, de az art moziknak meg van az a családias légkörük, hogy az ember filmnézés nélkül is beül egy kávé, sör melletti beszélgetésre. Elbeszélget a csapossal, ismeri a jegypénztárost, egyszóval része a mozi nyújtotta közösségi térnek. Lehet, hogy ezzel nincs egyedül, csak nem tudja kik azok, akik szintén így kötődnek a mozihoz. Ezért jó lehetőség lenne a tökéletes tartalomszolgáltató rendszerben a fórum, ahol akik szeretik az adott mozit megoszthatnák, milyen emlékekekt őriznek róla. Ebből kiindulhatna egy sokkal messzebbre mutató folyamat, ahol a közös érdeklődésű emberek személyesen is találkozhatnának és új kapcsolatok jöhetnének létre. Ezt a funkciót segítheti a képmegosztás, illetve a bejelölés funkció is. Akinek van képes élménye az adott mozival kapcsolatban, az megoszthatná, és aki felfedezi magát az adott képen az bejelöli saját magát. Ez elősegíthetné az “én is ott voltam” érzést, mely szintén közösségkovácsoló lehet.
Sok olyan dolog van, amire az egyik ember emlékszik, míg a másik nem. Ezt kihasználva lehetne fejleszeni az idővonal funkciót. Ha valakinek van egy élménye, azt megosztja az adminnal, aki felteszi az idővonalzóra, és így máris több emberhez juthat el, és ismét kiderülhet, hogy mások is emlékeznek az adott eseményre, vagy akár ők is ott voltak.
A tartalomszolgáltatási rendszerem tervezése során az vezérel, hogy egy kis közösség számára érdekes területen hiánypótló tartalmat hozhatok létre. Mint azt már többször is említettem, a Tabán moziról az interneten nem sok információ lelehető fel. Ez a tartalomszolgáltatási rendszer igazából sosem lesz készen, mivel csak megpróbálja összegyűjteni a Tabán mozival kapcsolatos információkat. Ebből adódóan egy akár dinamikusan változó rendszer is létrejöhet, amihez mindenki hozzáteheti a saját részét. Ehhez természetesen magával a mozival és annak honlapával is szeretnék együttműködni, és a végső cél az, hogy az art mozik iránt érdeklődők minél több információhoz jussanak Buda első mozgóképszínházával kapcsolatban.
Bácsi Fanni Ágnes
2013.06.11.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése