keresés

2020. március 26., csütörtök

Múzeumi kiállítások, gyűjtemények közelebbről

A múzeumok különleges közintézmények. Feladatuk feltárni, összegyűjteni, tudományosan feldolgozni és mindenki számára közkinccsé tenni az általuk őrzött kulturális értékeket. Azonban az itt megtalálható felbecsülhetetlen értékű régészeti leletek, az évszázadok során a gyűjteményekbe került műtárgyak, fotók, dokumentációk, művészeti alkotások gyakran rejtve maradnak a külvilág elől. A muzeológusoknak sokszor csak kiállítások alkalmával nyílik lehetőségük az érdeklődők elé tárni az egy-egy területhez kapcsolódó gyűjteményi anyagot és a mögöttük lévő többéves kutatómunkát.


Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum



A kiállítások a múzeumok számára a kommunikáció legfontosabb formái. A tárgyak legtöbbször egymással összefüggő rendszerben nyerik el valódi kontextusukat. De a tárlatok sajnos nem mindig maradnak meg az utókor számára. A mai digitális világban persze már lehetőség van online is rendelkezésre bocsájtani a kiállításokat, vagy letölteni a tudományos igényű, tárlatokhoz kapcsolódó bemutató köteteket. Korábban azonban csak azon szerencsések élvezhették, akiknek módjukban állt ellátogatni a kiállítást bemutató múzeumba.

A Munkácsy Mihály Múzeum több mint 120 éves fennállása alatt megszámlálhatatlan mennyiségű kiállítást bonyolított le. Gyűjti a Békéscsabához köthető, a megye múltjára és jelenére vonatkozó jellegzetes tárgyakat, eszközöket, könyveket, kéziratokat, művészeti és ipari alkotásokat, az itt élő nemzetiségek tárgyi és szellemi kultúráját, a megyében valaha élt és kortárs jelentős személyiségek emlékét, tárgyait, alkotásait, ereklyéit.


Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

E gyűjteményi anyagot a muzeológus kollégák folyamatosan feldolgozzák, és igyekeznek a szakembereknek is hasznos, de a laikusok számára is fogyasztható, ismeretterjesztő formában a közönség elé tárni. A 2000-es évek elején úgy döntött a múzeum, hogy a szervezett tárlatokat kiállításvezetők formájában minden esetben meg fogja örökíteni.

A nagyobb múzeumok már virtuális sétákat is megosztanak oldalaikon, ilyen például a Néprajzi Múzeum vagy az Iparművészeti Múzeum. A kisebb vidéki múzeumok anyagi forrásainak szűkössége miatt a hagyományos kiadványokat részesíti előnyben. A legtöbb múzeum honlapján megtalálhatóak saját kiadványaik, de többségükben digitálisan csak borítójuk férhető hozzá. Természetesen kivételek itt is akadnak, melyek legtöbbször megtalálhatóak a Hungarica közgyűjteményi portál múzeumi kiadványainál. A Munkácsy Mihály Múzeum kiadványai közül ide az egyéni kiállításvezetők nem kerültek feltöltésre.

A digitalizálásuk feladata már megkezdődött, így blogomban szeretném tematikusan rendezve - régészeti, történeti, néprajz, képzőművészeti, természettudományi területekre bontva - megjelentetni mindezen munkákat. Így teljesebb képet kaphatunk az intézmény egyre gyarapodó állományáról, és végigkövethetjük, hogyan közelítették meg a kurátorok az évek során a témáikat, így intézménytörténeti szempontból is értéket képvisel.

A célközönség elsősorban Békés megye helytörténete, művészei, feltárásai iránt érdeklődő kutatók, szakemberek lehetnek. Azonban a múzeumnak kitűzött célja, hogy a tudományos igényesség mellett az avatatlan szem számára is élvezhető formában készüljenek ezek az írások, és ezáltal közelebb hozzanak a megszokott kutatói rétegen túl új csoportokat is a múzeum világához.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése