keresés

2020. március 26., csütörtök

Gyógypedagógia-történeti Gyűjtemény

Sok felsőoktatási könyvtár gyűjteményében található az adott szakterület fejlődését, a képzés történetét bemutató anyag (dokumentumok, tárgyak, iratok), amelyeket tematikus kiállítások keretében közzétéve a könyvtárak egyszerre támogathatják a képzést és mutathatják be az adott szakterület érdekességeit a szakmai- és a szélesebb közösség számára.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar Kari Könyvtárához tartozó Gyógypedagógia-történeti Gyűjtemény a gyógypedagógia-, a gyógypedagógia-történet és a magyarországi gyógypedagógus-képzés története szempontjából fontos és értékes anyagot őriz. A Gyűjteményt 1965-ben hozták létre Gyógypedagógiai Múzeum néven, az akkor még önálló Gyógypedagógiai Főiskola részeként.

Braille óra

A Gyűjtemény a kezdetektől magánszemélyek és intézmények ajándékaiból, hagyatékokból gyarapodott. Az eltelt 55 év alatt rengeteg könyv, folyóirat, személyes dokumentum és tárgy, az egyes intézmények életét bemutató fotó, személyes- és hivatali levelezés, vizsgáló- és didaktikai eszköz, a témához kapcsolódó érme és bélyeg került itt elhelyezésre.

Borbély Sándor levelezés

E nagy mennyiségű és sokszínű anyagnak a megőrzése, kutathatóságának a biztosítása, a szakmai- és a nagyközönség számára kiállításokon való bemutatása a Kari Könyvtár kiemelt feladata. Az anyagok digitalizálása több évet vesz igénybe, a teljes feldolgozás befejezéséig a virtuális kiállítások segítségével a Gyűjtemény anyaga már felhasználható lesz a képzésben a gyógypedagógia-történeti kurzusokhoz, az érdeklődő nagyközönség pedig bepillantást nyerhet a fogyatékos gyermekek oktatásának fejlődésébe.

Egy kiállítás témáját adhatja a képzés történetéhez vagy egy neves gyógypedagógus személyéhez kapcsolódó jeles esemény, évforduló. De egy-egy kiállítás keretében bemutatható a különféle fogyatékossági típusú gyermekek oktatásában használt eszközök és módszerek fejlődése is.

Egy-egy kiállítás összeállításában fontos szerepe lesz a karon oktató gyógypedagógus kollégáknak, hiszen a képzés történetében egy-egy tárgy, dokumentum szerepét és fontosság ők tudják a legjobban meghatározni, valamint a bemutatók kísérőszövegeit is tudják a legszakszerűbben megfogalmazni.

Mivel több mint száz évig csak egyedül a Karon és jogelőd intézményében folyt Magyarországon gyógypedagógus-képzés, így a magyar gyógypedagógia- és gyógypedagógus-képzés történetét bemutató anyag más magyarországi gyűjteményben nem található.

Írógép vakoknak

Az Országos Pedagógia Könyvtár és Múzeum a magyar oktatás és pedagógia történetével kapcsolatos kiállításokat rendez, amelyekről a honlapján ismertetőket közöl. Ezek között gyógypedagógiai témájú még nem volt.

A témában hasonló gyűjteményeket keresve találtam az Egyesült Államokban 2000-ben létrehozott virtuális fogyatékosságtörténeti múzeumra, Disability history museum néven. E webhely elsődleges célja a szemléletformálás, bemutatni, hogy a törvények és szakpolitikák hogyan alakították és befolyásolták a fogyatékossággal élő emberek, családjaik és közösségük életét. Az oldal kiállítás része még fejlesztés alatt áll. Disabilitymuseum

Vakok Országos Nevelő- és Tanintézete 1908


A Gyűjtemény rendelkezik egy kis bemutató helyiséggel, ahol valós kiállítások is létrehozhatók. Ezeknek a kiállításoknak a hosszú távú fennmaradása, megőrzése is biztosítható, ha ezekről is készül egy virtuális változat. A virtuális kiállítások a Kari Könyvtár Gyűjteményi aloldalán kerülnének elhelyezésre. A kiállítások elkészítésénél ügyelni kell az akadálymentes megtekintés biztosítására. A kiállításokhoz vendégkönyv is csatlakozna, ahol a "látogatók" elmondhatják véleményüket, javaslataikat.
A tervezett tartalomszolgáltatás kezdetben a Gyűjteményben rendezett kiállítás(ok) virtuális térre áthelyezett változatából állnának. A későbbiekben kiegészülne olyan kiállításokkal, amelyek csak virtuálisan látogathatók. A tartalomszolgáltatás ezeknek a kiállításoknak a sorozatából állna. erre példát az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet oldalán van erre példa, ahol a virtuális kiállítások mellett szerepel a korábbi valós kiállítások anyaga is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése