keresés

2016. november 25., péntek

E-könyvekkel foglalkozó tartalmak

E-könyvkiadókat összegyűjtő honlapot nem találtam az interneten, bár régebben az Országos Széchenyi Könyvtárnak volt egy próbálkozása, hogy összegyűjtse az e-könyvkiadókat és terjesztőket (megtekinthető itt), de 2014 óta nem frissítették.

Ugyanakkor mivel az e-könyvek napjainkban igen felkapott téma, ezért sok információt lehet róluk találni akár könyvet, tanulmányt vagy az interneten ezzel a témával foglalkozó honlapokat keresünk. Sok e-könyvvel foglalkozó papíralapú könyvet találhatunk a könyvpiacon, bár ez a téma pont olyan, hogy érdemes inkább a legfrissebb, megbízható ezzel foglalkozó honlapokat is böngésznünk, hogy mindenképpen naprakészek legyünk a témában (ilyen holnap például a www.konyvkonnektor.hu).
E-könyvekkel foglalkozó tanulmányokat több különböző témájú folyóiratban is találhatunk. Ráakadhatunk ilyen cikkekre a könyvtárral, az információval és az informatikával foglalkozó folyóiratokban is. Ilyen folyóiratok például a Tudományos és műszaki tájékoztatás és a Könyv, könyvtár, könyvtáros.

Magához az e-könyvekhez több úton is hozzáférhetünk:
  • kikölcsönözhetjük a könyvtárból (OPAC-on keresztül);
  • online megvehetjük a kiadótól/terjesztőtől;
  • vagy ingyenesen letölthetjük bárhonnan, ha már nem esik szerzői jog alá.

Fórumok is foglalkoznak az e-könyvekkel és e-olvasókkal ideális teret adva az olvasóknak, hogy megosszák véleményüket és megnézzék mások hogyan vélekednek egy-egy e-könyvolvasóról vagy e-könyv kiadványról.

Lényegesen több információt találhatunk az e-könyvekről online, mint offline. De azért érezni lehet némi változást az elmúlt 5 évben és egyre több jó, összeszedett könyv jelenik meg, ami az e-könyvekkel és hatásaival foglalkozik. A kizárólag ez e-könyvkiadókkal foglalkozó tartalmak hiányát, próbálom megszüntetni az www.ekonyvhu.blogspot.hu blogommal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése