keresés

2016. november 11., péntek

A rendőrségi szakirodalom története - kinek és miért?

Forrás: pixabay.com
Vannak olyan dolgok, amikkel kapcsolatban mindenkinek a fejében él valamilyen elképzelés, ilyen például a rendőrség, a rendőr is. Talán még azt is sokan tudják, hogy valamikor régen egyszerre dolgoztak a csendőrök és a rendőrök is, de a ma rendőréről aztán mindenkinek van véleménye. Ez a kép igen változatos, hiszen számtalan helyen és módon találkozhatunk a rend őreivel, ami még személyes kontaktust sem igényel feltétlenül - hiszen őket látjuk mindennap az utcákon, olvassuk és nézzük a TV-ben és az interneten a különböző bűncselekmények nyomozásával kapcsolatos híradásokat és a szinte filmszerű rajtaütéseket, a legrosszabb esetben pedig akár a segítségükre is szorultunk már.
A populáris kultúrának és a jelenkori média (részben tudatos?) manipuláló erejének köszönhetően pedig tovább bonyolódik a helyzet, mivel a bűnözés jelenlegi helyzete és a közbiztonság iránt igen élénk érdeklődés tapasztalható. Népszerűek a krimik, rengeteg ilyen jellegű filmet és sorozatot forgatnak világszerte és (a felismert igényt kielégítve?) a bulvársajtóban is rengeteg szenzációsnak gondolt esetről tudósítanak. Ezekből a különböző forrásokból érkező benyomásoknak köszönhetően a rendőr egyszerre tudós (és helyszínelő), kommandós és bürokrata, valaki, akiben bízhatunk, és a negatív sztereotípiákat most ne is említsük.

Ahogy a jelenben a sajtó, illetve a bulvársajtó a legmeghatározóbb véleményformáló, úgy a múltba tekintve is elsősorban a sajtótermékeket lapozgatva kaphatunk képet ezen szervezetről és képviselőiről (de persze minden más nyomtatott forrás hasznos lehet ebből a szempontból). És így, bár a megjeleníteni gondolt tartalom elsősorban a terület története iránt érdeklődőknek tűnik fontosnak, hiszen megjelenése az interneten igen alulreprezentált, az egyszerű érdeklődők számára is segíthet megérteni, hogy miként fejlődött ez a terület a 19. századtól kezdve hazánkban. A blog tartalmának célja így elsősorban a (szakmatörténeti) reklám és figyelemfelkeltés, de a szélesebb közönség számára egy reálisabb és hitelesebb rendőri/rendőrségi összkép kialakításához is hozzájárulhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése