keresés

2024. október 4., péntek

FSZEK Zenei Gyűjtemény

Megnevezés:

FSZEK Zenei Gyűjtemény

A gyűjtemény nyitólapjának közvetlen URL-je:

Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (fszek.hu)

Létrehozás dátuma, tulajdonos:

1964. május vége, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár.

A gyűjtemény rövid leírása:

„Legyen a zene mindenkié!” - ennek a kodályi gondolatnak a jegyében nyílt meg 1964. május végén személyesen Kodály Zoltán jelenlétében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye. A gyűjtemény a zenei ismeretterjesztés, oktatás és kutatás információszolgáltató intézménye, egyben közösségi-kulturális eseményhelyszín. Idő-, tér- és műfajbeli korlátok nélkül gyűjti és kölcsönzi a zenei könyveket, kottákat, hanghordozókat (CD, DVD, hanglemez).  Az Ötpacsirta Szalonban rendszeresen teret ad – főleg fiatal zenészek bemutatkozását segítő – koncerteknek, mesterkurzusoknak, emellett könyvbemutatókra, kiállításokra, vetítésekre, beszélgetésekre vár szeretettel minden érdeklődőt.

Az adatbázis nyitólapja:



Információszolgáltatás:

A webhely baloldalán található füleken tudunk nézelődni. Igyekszik informatív lenni, de nehézsége, hogy igazodnia kell a Könyvtár fő formájához. A füleken belül sok helyen alfüllek vannak, ami segíti a pontos információk megtalálását. A gyűjteményeken belül, például a folyóiratoknál igyekszik távolról elérhető tartalmat is nyújtani, emiatt segít eljutni azon külső helyekre, ahol megtalálhatóak.
Amit lehet folyamatosan frissít (újdonságok, ajánlok; techinfó) és ahol lehet támogatást nyújt (ha igényli,beszerezzük; music space).



Navigáció/struktúra/webdesing:

A gyűjtemény csoportokra bontva és adott csoportokat máshogy mutat. A kották például abc rendben fel vannak sorolva és kattintás után átdob a katalógusba, ehhez hasonlóan működik a Dienes Tánctörténeti Gyűjtemény is. Ezzel szemben a folyóiratoknál van lehetőség online elérésre, bár ehhez külső weblapra továbbít. 


























Meta-adatolás, leírás, kínált formátumok:


Sok minden csak fizikai formában érhető el csak (jellemzően a régebbi anyagok), ezeket az alap katalógusban lehet megtekinteni, ennek jó a tárgyszavazása és könnyen kereshető. 
Maga a zenei gyűjtemény bizonyos esetekben lehetőséget ad online elérésekre, ez jellemzően más oldalakra történő átdobással valósul meg.



Web 2.0 eszközrendszer, interaktivitás:

A webhely könnyen nézhető, de nehézsége a Könyvtár egységes honlap formája, ami nem ad lehetőséget a színesebbé tételre. Ettől függetlenül kellemesnek mondható, bejelentkezés nélkül használható, bár a rendezvényeknél megjelöli a részvétel tagsághoz kötöttségét. Így nézve összességében jó, de fejlesztést igényelne.

Közösségimédia-kompatibilitás:

Facebook oldalt külön nem találtam a gyűjteménynek, a Könyvtár oldala szokott posztolni az eseményekről a zenei gyűjteményben.
Instagram: https://www.instagram.com/fszekzeneigyujtemeny