keresés

2017. június 28., szerda

A jövő könyvtára: 8 eszköz, amelyet a könyvtárban látni szeretnénk

A jövő könyvtára: 8 eszköz, amelyet a könyvtárban látni szeretnénk

A jövő könyvtárának, fel kell készülnie a digitális világunk kihívásaira - akár olyan terekkel, ahol mindazok a felhasználók, akik egyébként máshol nem férnének hozzá a digitális eszközökhöz, a könyvtárban megtehetnék. A könyvtárak manapság nem csupán a könyvkölcsönzés színterei, éppen ezért meg kell találni a megfelelő technológiákat, amelyek mind jobban segítik a felhasználók vagy kutatócsoportok munkáját.
A szerző 8 technikai vívmányt emel ki:

1. "Library bookmark and guide"

Egy érdekes elképzelés látott napvilágot Kínában, a Toout elnevezésű cégnél. Elsőre egy hagyományos könyvjelzőnek tűnik az eszköz, de annak felületén lévő feliratok segítségével további funkciók érhetők el, amelyek akár a könyvtárak és könyvtárosok munkáját is megkönnyítené. Például: az olvasó önmaga navigálhat a könyvtári gyűjtemény egységeinek különböző koordinátáinak megadásával (pl. forduljon jobbra!). Az eszköz segítene a könyvek számontartására, csakúgy a visszavétel idejének értesítésével. Talán a Dewey-féle Egyetemes Tizedes Osztályozás is a múlté lenne, ha a technológiát alkalmaznák a könyvtárak. A jövő "okos-könyvjelzője"?

2. Kiterjesztett valóság applikáció

Az applikáció megkönnyítené a könyvtárban megtalálni a dokumentumot, mi több, ha az adott könyv éppen nincs a könyvtár állományában, akkor alternatívákat kínál, akár más könyvtárakban is. Az applikáció egyszerűen kezelhető és hasznos lenne.

3. Könyv-drón

Több szempontból is ideális lenne egy ilyen technológia alkalmazása a könyvtárakban. Egyfelől: olyan felhasználók is hozzájuthatnának a dokumentumhoz, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudják megközelíteni a könyvtárat - ezzel például egészen jól kiküszöbölhető lenne az információban szegények és gazdagok közötti szakadék. Ausztráliában egyébként már egy működő technológiáról van szó.

A könyvtári drón minden kényelmet kiszolgálhatna. Egy nagyobb könyvtár esetében például kanapéból ülve, alkalmazással vehetnénk rá arra, hogy kedvenc kanapénkban ülve kaphassuk meg a keresett dokumentumot. A cikk írója hozzáteszi, ő ezt kiegészítené egy "kávé-funkcióval" is.




4. Digitális felület a könyvekhez

A technológia alkalmazása további szolgáltásokhoz segítené hozzá a felhasználót. Például, ha valamihez több információt szeretnének gyűjteni, akkor a keresőmotor azonnal "akcióba lép". Ehhez hasonló megoldást dolgozott ki a Fujitsu FingerLink elnevezésű projektjében. Két összetevője van a technológiának: egy kamera, amely a papír alapú dokumentumból képes kiolvasni az információt és egy projektor, amely megjeleníti a különböző felületeket az adott dokumentumhoz. A könyvet csak be kell helyezni a digitális asztal felülete alatt található kamerára, a felületen pedig megjelenne immár digitálisan a lapozható könyv a különböző szolgáltatásokkal.

5. Digitális szövegkiemelő

Az eszköz több szempontból is jól illeszkedne egy kutató munkájához. Egy felől, a technológia segítsége alkalmas lenne a különböző nyelvek közötti fordításra, másfelől pedig a kiemelt szöveg megjelenne egy digitális dokumentumban, amelyben ezt követően kiemelve, rendszerezve láthatnánk a jegyzeteinket. Ezt követően csak egyszerűen el lehetne küldeni magunknak a dokumentumot.

6. Mozgó-könyvtári központ (mobile library center)

Az IdeaBox elnevezésű technológia segítésével mintegy 1000 négyzetméternyi tér válhatna mozgathatóvá, amelyben természetesen helyet kapna az Internet is. Egyszerű összeszerelés - egyszerű szállítás. A "doboz" kb. 250 könyvet tartalmaz, 50 elektronikus olvasó segítségével pedig e-könyvek ezereihez juthatnak hozzá a felhasználók. A lemaradottabb helyeken egy ilyen szolgáltatás mindenképpen nagyban hozzájárulna az "egyenlő feltételek" megteremtéséhez.

Gyakorlatban



7. Print on demand gépek

Espresso Book Machine (EBM) egy valós termék, amelyet a Xerox fejlesztett ki. Az eszköz 150 oldal nyomására képes percenként. A gép könyvtári katalógusokhoz van csatlakoztatva, a felhasználó (szerzői jog alatti, és nyilvásos) dokumentumok millióihoz juthat hozzá. Természetesen felvetődik a kérdés: vajon, ez a technológiai kiszorítaná-e a hagyományos könyvtárakat? A cikk írója szerint nem, hiszen az elektronikus könyvek sem szorították ki a nyomtatott dokumentumokat. A kérdés csak az, hogy ki fog fizetni ezért? 

8. Könyvtárhoz való hozzáférés applikáción keresztül

A fenti alkalmazások integrálása - akár egy applikáción keresztül. Talán mindközül az egyik legegyszerűbbnek tűnő - de mégis a legnehezebb. A fenti szolgáltatásokhoz való hozzáférése egy helyről való megoldása tűnik a legnagyobb kihívásnak. A különböző szolgálatások összehangolása talán utópisztikusnak tűnhet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése