keresés

2012. május 25., péntek

A Harry Potter-nemzedék és a könyvek

Recenzió

Péterfi Rita: A Harry Potter-nemzedék és a könyvek : A fiatalok olvasási és könyvvásárlási szokásairól 2010-ben. Budapest : Hatágú Síp Alapítvány, 2010. 42, [2], 6 p.

A szerző
Péterfi Rita 1969-ben született, 2 gyermek édesanyja. Szociológus, könyvtáros. Fő kutatási területei az olvasás- és könyvtárszociológia valamint a cigányság életvezetése. Több tanulmányát olvashatjuk ezekben a témákban.

Korábbi olvasáskutatási adatokra épülő elemzései közül a legfontosabbak:
  • A könyvtárhasználati szokások alakulása a számítógép- és az internethasználat tükrében
  • Mit tudunk az iskolán kívüli világról? (Amit a 10-12 évesek az iskolai kötelező olvasmányokon kívül a maguk kedvére olvasnak)

A könyvről
Napjaink időszerű témáját veti föl ez a könyv: a fiatalok kultúrája az olvasás és a könyv felőli megközelítésben.A Hatágú Síp Alapítvány kiadásában jelent meg 2010-ben a füzetszerű kiadvány, amelynek címe a megkérdezettek életkorára utal. Az első ránézésre kicsit jellegtelen könyvborító érdekessége, hogy híres emberek olvasással, könyvvel kapcsolatos aforizmáiból álló szöveg tölti ki.

A statisztikák szerint a könyvtáraknak egyre kevesebb fiatal olvasójuk van, ez a folyamat a kilencvenes években felgyorsult. Az informatika fejlődésével a gyerekek olvasási szokásai gyökeresen megváltoztak, sajnos kevesebb könyvet és folyóiratot olvasnak. Évről évre csökken a kikölcsönzött kötetek száma.Az Alapítvány kérdőíves módszerrel vizsgálja a huszas éveikben járók olvasási és tágabb értelemben a kulturális szokásait - a korábbi adatgyűjtésekre támaszkodva. 2010 márciusában történt a mintavétel a Gutenberg János Könyvkereskedelmi Szakközépiskola tanulóinak közreműködésével különböző helyszíneken. A megkérdezettek ⅔-a rendelkezik érettségivel. A kérdezettek foglalkozás szerinti, lakóhely szerinti megoszlásának ismertetése után a szabadidős tevékenységek népszerűségének változását láthatjuk táblázatba rendezve, amely a korábbi vizsgálatokat is tartalmazza.A számítógép-használat és az internet mint az elmúlt évtizedek új tevékenységei előtérbe kerültek, ezért nem hagyhatták ki a kérdezés során ezeket az információs forrásokat sem. A sajtóolvasás különböző szempontú vizsgálata mellett különös hangsúlyt fektettek a könyvolvasásra.

Néhány kiemelhető fejezet a könyvből:

Legkedvesebb szerzők, művek
A kutatás során a legkedveltebb szerzőkre és emlékezetes olvasmányokra is kíváncsiak voltak.Természetesen az élen J. K. Rowling áll, a Harry Potter sorozat meghatározó élmény az akkori tizenévesek számára.Az iskolai kötelező olvasmányok, klasszikusok mellett bestsellereket is találunk a toplistán. A könyvolvasás befolyásolja a nyomtatott sajtótermék olvasási gyakoriságát: aki könyvet vesz a kezébe, az általában szeret újságot olvasni és fordítva. A folyóiratok elektronikus változata iránt nagyobb az érdeklődés azok körében, akik papír alapú hordozón is szívesen olvasnak.J. K. Rowling regényfolyamának első kötete, a Harry Potter és a bölcsek köve 1999-ben jelent meg először Magyarországon. Hamarosan nagy sikert aratott mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. Főleg a harminc év alattiak képzelték magukat előszeretettel a varázslóvilágba. Ők az olvasást, mint a szabadidő eltöltésének hasznos módját újra felfedezték. A könyvtárak ismét megteltek olvasni vágyó fiatalokkal, javultak a kölcsönzési statisztikák, hiszen az Animus kiadó évente újabb kötettel jelentkezett.Az olvasott könyveket téma szerint vizsgálva megállapítható, hogy a szépirodalom a legnépszerűbb.

A kérdőív tartalmaz a családi könyvtár nagyságára vonatkozó kérdéseket is, amelyekből leszűrhető az adott célcsoport kulturális és olvasás iránti igénye, hiszen aki nem olvas, az könyvet sem vásárol.A fiatalok könyvtárhoz való viszonyát is vizsgálták a kutatás során, és javuló tendenciát figyeltek meg: egyre többen rendelkeznek könyvtári tagsággal, néhányan több könyvtárat is látogatnak.

Könyvbeszerzési források
A könyvvásárlások jelentős része a nagy üzlethálózatok boltjaiban zajlik, valamint az antikváriumoknak is kiemelt szerep jut. Különböző szempontok alapján vizsgálták a könyvbeszerzési forrásokat, ezeket a rangsorokat táblázatokban hasonlíthatjuk össze. A nagyobb, leggyakrabban említett könyvesboltok eladóival való elégedettség mérésének eredményeiről is megtudhatunk néhány információt.Az összesített eredmények alapján az élen az Írók Boltja áll, az antikváriumok közül a Központi Antikvárium került a toplista 6. helyére.

Összegzés
A könyv befejező részében rövid összegzést találhatunk.Egy társadalom életében fontos, hogy annak tagjaira milyen információszerzési és olvasási szokások jellemzőek. Az olvasásszociológiai kutatás célcsoportja az a korosztály, amely Rowling Harry Potterén nőtt föl, és valószínűleg más ifjúsági regényt, később komolyabb irodalmat is olvasott.Ők azok, akik a közeljövőben maguk is szülővé válnak, és átadják gyermekeiknek azt a mintát, amelyet a könyvolvasás élménye, értéke nyújt.A 2005 évi adatokhoz képest javuló tendenciáról árulkodnak a közzétett adatok.A mellékletben találhatjuk azt a kérdőívet, amelyet a kérdezettek kaptak.

Az olvasásszociológiai mű nemcsak könyvtárosoknak ajánlható, hanem fiatalokkal foglalkozó szakembereknek illetve a szociológia iránt érdeklődőknek is.

Szigeti Bernadett, 2012.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése