keresés

2022. november 3., csütörtök

Kapcsolt nyílt adatok általi fejlesztett feltárás digitális könyvtári gyűjteményeknek

Az amerikai Kongresszusi Könyvtár 2012-ben mutatta be a Bibliographic Framework (BIBFRAME) modellt, ami egy, a bibliográfiai leírószabványok kapcsolt adatmodellé fejlesztését célzó kezdeményezés. Amellett, hogy a BIBFRAME a tágabb információs közösség elérésére és integrálására lett tervezve, továbbra is kiszolgálja a könyvtárak különleges igényeit. A BIBFRAME modell a Functional Requirements for Bibliographic Records (FRBR) fogalommodellből származik. 2012 és 2016 között a világ számos könyvtára vett részt a BIBFRAME tesztelésében és véleményezésében, aminek 2.0-ás, átdolgozott verziója 2016 áprilisában jelent meg. 2020 augusztusában a BIBFRAME 2.0 még mindig a könyvtárak és a tágabb közösség tesztelése alatt állt. A tanulmány annak kérdését vizsgálja, hogy a BIBFRAME 2.0 képes-e fejleszteni a feltárást a kapcsolt adatok által digitális könyvtári gyűjtemények esetében.

Példa a kapcsolt nyílt adatok alkalmazhatóságára:
a Nyugat és a kortárs folyóiratainak hálózata.


Kapcsoló a nyílt adatok világába – BIBFRAME 2.0

2018 tavaszi szemeszterében az Illinoisi Egyetem Urbana-Champaign Könyvtár ügyvivő főkönyvtárosának felhívására a könyvtár munkatársai közös kutatóprojektekbe fogtak az egyetem információtudományi intézetének diákjaival gyakorlati képzésük részeként. Az egyik ilyen projekt az egyetemi könyvtár 19. századi brit regénykollekció MARCXML formátumból BIBFRAME 2.0 formátumba történő konverzióját vizsgálta, hogy a BIBFRAME 2.0 alkalmas keretrendszer-e a metaadatok elérhetővé tételére a felhasználóknak könyvtári környezeten belüli és kívüli. Két információtudományi hallgató bevonásával és felkészítésével 7829 rekord került átkonvertálásra MARCXML-ről BIBFRAME 2.0-ára az amerikai Kongresszusi Könyvtár kódjával, továbbá a gyűjtemény szerzőségi adatait összekapcsolták a Nemzetközi Virtuális Katalógustárhoz (Virtual International Authority File – VIAF). Utóbbi egy python kód segítségével történt, ami a rekordok 100/600/700-as adatmezőinek személyneveit és azok almezőiben megadott információkat (pl. születési idő) vetette össze a VIAF tartalmával pontos egyezések után kutatva.

Tapasztalatok, eredmények – a konverzió nehézségei

A kutatók számos tapasztalattal gazdagodtak a konverzió során, valamit számos problémába is ütköztek, így például a projekt munkamodelljének azonosítójának kiválasztásakor. Számos lehetőség közül végül az Online Computer Library Center (OCLC) azonosítóját választották a linkelésre, aminek egységes katalógusát több mint 72 ezer könyvtár használja világszerte. A VIAF-rekordok linkelésekor a legnagyobb problémát az olyan személyek okozták, akiknek nem volt authority rekordja, vagy akiknek nevei hibásan szerepeltek a gyűjteményben, ezért egyezés híján az összekapcsolás sem jött létre. Mivel a két hallgató csak gyakorlatként vett részt a projektben, ezért a projekt további működtetési tervében már nem vettek részt, továbbá a keresési felülettel kapcsolatban tett javaslataik sem kerültek beépítésre. Mindezek ellenére a projekt demonstrálta, hogy a BIBFRAME 2.0 egy lehetséges módja a digitális gyűjtemények webes elérésének növelésére, hogy a BIBFRAME készen áll a MARC formátum leváltására könyvtári metaadat cserekeretrendszereként.

A cikk forrása:
Jin, Q. (2021). Enhanced Discovery with Linked Open Data for Library Digital Collections. Technical Services Quarterly, 38(1), 17-32. https://doi.org/10.1080/07317131.2020.1854575

A kép forrása:
Minkó Mihály, Digitális Bölcsészet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése