keresés

2020. október 15., csütörtök

Alkalmazások a feltérképezésért

A könyvtártudomány területén tevékenykedő kutatók minél inkább beépítik a tudományterületbe a résztvevők által, okostelefonokkal készített képeket. Ezekkel a vizuális anyagokkal igyekeznek feltérképezni a szükségleteket, az információkeresés módját, és a könyvtári környezet kihasználtságát. A cikk írója a körbejárja a témát a vizuális kutatási módszerek, digitális eszközök és az itt felmerülő problémák területén, valamint listázza az itt használt mobil alkalmazásokat.

EthOS

Ethnographic Observation System. Az alkalmazás nem csak azt teszi lehetővé, hogy felvegye, kövesse és közzé tegye a tartalmakat, hanem egyből válaszolni is lehet a kutató által küldött feladatokra. Valamint rendelkezik egy projekt felügyelő felülettel, ami tárolja a résztvevők által bejegyzett adatokat. Alison Hicks 26 még nem lediplomázott hallgatóval végezte a kísérletet 2018-ban és 2019-ben.

PixStori


A Buffalo-i Egyetem által kifejlesztett alkalmazás az állóképeket kombinálja az audio narratívákkal. Azaz az elkészített képekhez feliratokat és hanganyagokat lehet rögzíteni. Amint egy bejegyzés el lett készítve, ezeket meg lehet osztani a közösségi médián vagy e-mail-en keresztül. Az alkalmazást S. Barriage gyermekközpontú kutatási módszerben használta, ahol 18, 5 és 7 év közötti gyerekekkel dolgozott a saját érdeklődési területükön.



Az alkalmazások pozitív, és használatukat segítő tulajdonságai egyrészt a közvetlenség, ami összehozza a különböző földrajzi területeken élőket gyorsabban, a hagyományos kamerákat és egyéb eszközöket használókkal szemben. A hordozhatóság lehetővé teszi, hogy szélesebb területen lehessen készíteni fényképeket. További tulajdonságok az alkalmazások láthatósága az okostelefon felületén, valamint a benne lévő adatok tartóssága. 


Kihívások

Természetesen a hasznos funkciók mellé mindig társulnak a felmerülő problémák. Harmadik félként használatos felhő-alapú alkalmazásnál növekszenek a problémák az adatfeldolgozás és tárolás területén

Temérdek fénykép veszhet el az alkalmazásokat tároló eszközök meghibásodásánál. Kiváltképpen igaz, ha az eszköz már nem javítható vagy elveszik. De például az is felmerülhet, hogy az alkalmazáshoz nincsen elég memória a készüléken.

A fájlok elérhetőségének a problémáiért pedig az őket kezelő web portál a felelős. Ha például nem érhetőek el az adatok, vagy bizonyos elemeit nem jeleníti meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése