keresés

2018. november 23., péntek

Csomópontok

Bettle-Lee Fox a Library Journal weboldalon „Branching Out” című írása felkeltette a érdeklődésemet. Magyar szabadfordításban a kifejezés „elágazódást/csomópontot” jelent. Könyvtáros szakemberként kíváncsi voltam, hogy vajon, milyen „elágazódásokról/csomópontokról” van szó.

A philadelphiai Temple Egyetemen épülő  Charles Könyvtár
Az első rész a philadelphiai Temple Egyetem „Once-in-a-generation” projektjéről szól. 170 millió dolláros beruházásból a Paley könyvtár mellé létrehoznak egy új, 4 emeletes, 210.000 nm2-es könyvtárat (Charles Library). A beruházás által az alábbi új területek jönnek létre: tudományos központ, immerzív vizualizáció stúdió, „oculus” olvasóterem, a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető tanulóhelyiség, csendes olvasóterem, előadóterem, íróközpont és egy BookBot automatizált tárolási és visszakeresési rendszer. Céljuk, hogy elérjék a LEED Arany minősítést, ezért az épület tetején kialakítanak egy „zöldteraszt”. Kapuit várhatóan 2019 őszén nyitja meg.


Eastgate Branch Könyvtár
A következő bekezdés az Illinois államban található Algonquin-i Közkönyvtár két felújított épületét mutatja be. Az építési munkálatok 2017. augusztusában kezdődtek a Dewberry építészeti vállalkozás vezetésével. A fejlesztések a Harnish Központi Könyvtár, valamint az Eastgate Branch épületeit érinti. Az előbbi a már meglévő 35.000 nm2 -es területét 8.000 nm2-rel egészítették ki. A 6,7 millió dolláros beruházás során digitális közösségi alkotóteret (Maker Space), számítógép termet, újragondolt tinédzser, valamint kibővített gyermekrészleget hoztak létre.


Van Cortlandt Könyvtár
Tervező: Andrew Berman építész
A cikk 3. része a Bronx-ban található Van Cortlandt Könyvtár építéséről szól, mely a New York
Közkönyvtár fiókintézménye. Az 1968-ban épült, 2715 nm2 -es létesítményt lebontják, helyén Andrew Berman építész által tervezett 5800 nm2 -es épület kap helyet. Az építkezés 8 millió dollárba kerül. Tinédzser- és gyermekrészleg, új közösségi terek kerülnek kialakításra. A várhatóan 2019. nyarán nyíló épület a jelenleginél több számítógéppel és laptoppal, mobiltöltő állomással, felnőtt olvasóteremmel, több mellékhelyiséggel, valamint egy új multifunkciós teremmel egészül ki.

Vancouver-i Közkönyvtár Központi Könyvtár Tetőkert
Tervező: Cornelia Oberlander  
A 4. bekezdés a Vancouver-i Közkönyvtár Központi Könyvtárában létrehozott “tetőkertről” szól. Az 1995-ben Moshe Sadie tervei alapján létrehozott területen bérelt kormányzati irodák kaptak helyet, így a nyilvánosság számára korábban ez a rész nem volt elérhető. A bérleti szerződés lejárta után, Cornelia Oberlander tájépítész tervei alapján, a 8. és a 9, emeleten található, 42.000 nm2 -es területen mozgatható ülőhelyek, fából készült padok helyzetek el. Többek között kialakításra került a „költők sarka”, egy 80 fős színházterem, valamint közösségi tér.

A cikk 4 könyvtár építészeti- és eszköz fejlesztéseit írja le, mely követendő példát állíthat fel azon könyvtárak számára, akik a jövőben ilyen típusú beruházásokat terveznek.

Nyelvezete nehéz, de lehetőséget ad arra, hogy az általános nyelvismerettel rendelkező könyvtárosok bővítsék irodalmi szókincsüket („The long-awaited roof garden of the Central Library of Vancouver Public Library has been saw the light of day on the 29 of September.”).

A bekezdések közötti átvezetések hiányoznak, így utalva az „elágazódásokra / csomópontokra”.

A cikk felépítése felsorolásszerű, tartalma tömör. Ez a rövidség az olvasót arra sarkallja, hogy a bekezdésekben szereplő témáknak mélyebben utána nézzen (pl. Mi az a BookBot?).

A fent leírtakat összevetve Bettle-Lee Fox cikke alkalmas arra, hogy egyszerű formában megismerjük az Egyesült Államokban lévő könyvtárak építész és eszköz fejlesztéseit.

Bettle-Lee FOX (2018) Branching Out Library Journal (Nov 14,2018)(angol)[hozzáférés:] web www.libraryjournal.com/detail_Story181101newsbranchingout (2018.11.15.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése