keresés

2018. november 23., péntek

Hét projekt részesült digitalizációs támogatásban

Ahogy a cím is utal rá, a digitalizáció fontosságát egyre több helyen ismerik el és támogatják. 
Jose Beduya cikke szerint az amerikai Cornell Egyetemi Könyvtár a 2018-as évben 7 projektet tekintett különösen kiemelkedőnek, melyek így támogatásban részesültek. 

Különösen a sérültebb dokumentumok és műalkotások kerülnek előtérbe s élednek újjá a digitalizáció segítségével, a Cornell Egyetemi Könyvtár által fenntartott „Digitális Gyűjtemények a Művészetben és Tudományban Támogatási Program” keretein belül. A 2010-ben indított program 7 projektet finanszíroz, s támogatja az egyetemi karok tagjait és a végzős hallgatókat a létfontosságú online tudományos gyűjtemények létrehozásában.

A program igyekszik összegyűjteni a minőségi tartalmat, tárgyi tudást, felhasználja a Cornell Egyetemi Könyvtár Digital Consulting and Production Services (DCAPS) technikai szakértelmét.

Dianne Dietrich, digitális projektekért felelős könyvtáros és DCAPS koordinátor szerint minden projekt szoros együttműködést igényel a karok, a végzős hallgatók és a könyvtáros szakemberek között annak érdekében, hogy reprezentatív, minőségi ismeretanyagot lehessen felmutatni. Elmondása szerint a könyvtár gondosan és módszeresen építi a digitális gyűjteményeit annak érdekében, hogy a kutatók és a tudósok jövőbeli generációi számára továbbra is fennmaradjanak ezek a gyűjtemények. Fontos, hogy milyen formátumokat választanak, milyen metaadatokkal látják el a digitalizált dokumentumot, ill. milyen az adattár szerkezete.

Idén a 15 pályázatból 7 multidiszciplináris projekt került kiválasztásra:

1.

A projekt Jolene Rickard művészettörténész és Urszula Piasta-Mansfield közreműködésével valósul meg. A cél az őslakos amerikaiakkal kapcsolatos kiadványok egyetemen kívüli és belüli terjesztése és népszerűsítése. 
Az Akwe:kon Press által publikált kiadványok online gyűjteményét kívánják létrehozni, mely korábban a Cornell Egyetem American Indian Program (Amerikai Indián Program) alá tartozott, jelenleg pedig az Amerikai Indián és Őslakos Tanulmányok Program /American Indian and Indigenous Studies Program (AIISP)/ keretein belül fut. 

2.

John H. Hubbard matematika professzor gyűjteményének dinamikus rendszerekkel kapcsolatos anyagaiból készült digitális gyűjtemény. A projektben közreműködik Beverly H. West (nyugdíjas egyetemi adjunktus, matematikus) is. Céljuk az egyetemtörténet egy darabjának megszerzése, valamint az online források bővítése az oktatás és a kutatás céljából.

3.

A ciprusi Maroni Komplexumnál, Georgia Andreou és Sturt Manning vezetésével folytatott ásatások tervrajzai, valamint a hozzájuk kapcsolódó térképek és fotók kollekciója. Támogatják az urbanizációval, az agrár-, a tengeri és a nemzetközi gazdaságtannal kapcsolatos tanulmányokat. 

4.

Digitális archívum, amely segít megőrizni a 2015-ben, egy lavina által elpusztított nepáli Langtang közösség kultúráját és örökségét. Austin Lord, antropológus doktorjelölt vezetésével a projekt kiegészíti a témához kapcsolódó gyűjteményt Nepálban és hozzájárul a trauma és a stressztűrés megértéséhez.




5.

Az ötödik program a nukleáris óvóhelyekkel kapcsolatos gyűjtemény digitalizálását célozza, Ji Hyun Lee vezetésével Főként 1959-1961 közötti amerikai kormányfüzeteket, pamfleteket, hírleveleket dolgoz fel. Hozzájárul az amerikai történelem, a hidegháború, az apokaliptikus fikciók és a túlélési kultúra tanulmányozásához.

6.

Hedda Morrison fotóiból és útinaplóiból készült online gyűjtemény. Hedda 20 éven át élt Malajzia északnyugati részén, és dokumentációt készített az őslakos penan törzsről. A Kaja McGowan vezette projekt összegyűjti és megőrzi a penanok ökológiai és kulturális tudását, miközben ösztönzi a további kutatásokat.

7.

Az európai transzvesztiták képeslapjainak digitalizálása az 1880-as évektől az 1920-as évekig. Szeretnének betekintést nyújtani a nemekhez és a nemiséghez kötődő tanulmányokba és irodalomba.
A projektet Durba Ghosh történész és feminista vezeti, több tudományág képviselőjével együttműködve. 

Eric Rebillard, a díjakat odaítélő Művészeti és Tudományos Vizuális Források Tanácsadó Csoportjának (Arts and Sciences Visual Resources Advisory Group) társelnöke szerint ezek a projektek mind azt mutatják, hogy a digitális anyagok és az innovatív digitális eszközök ma már szerves részét képezik a tanításnak és a kutatásnak. 

Összességében elmondható, hogy a díjazott projektek mind produktív együttműködések és kitűnő példát tárnak elénk arra vonatkozóan, hogy a könyvtárak hogyan járulnak hozzá a digitalizációs folyamatokhoz, emellett a könyvtárak és web kapcsolatára is jól rávilágítanak.

Forrás: BEDUYA, Jose: Seven projects awarded 2018 digitization grants. In: Cornell Chronicle (cornell.edu/stories/.../seven-projects-awarded-2018-digitization-grants)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése