keresés

2017. május 3., szerda

A 3D nyomtatás tárgyainak felfedezése


Ebben a bejegyzésben arra teszek kísérletet, hogy kiindulási oldalakat gyűjtsek csokorba, melyek révén a 3D nyomtatáshoz kapcsolódó weblapokból mutassak példákat, és, hogy a bejegyzés segítse azokat, akik szeretnének könnyen és gyorsan látványos eredményeket elérni a témában. Az adattárak után néhány ingyenes tervezőszoftvert szeretnék bemutatni, melyek segítségével egyszerű és bonyolultabb tárgyak megalkotása is lehetséges.

Adattárak

Thingiverse

Amikor először találkozik az ember a 3D nyomtatással, és ő maga is használni szeretné, még nem feltétlenül tud térbeli rajzokat készíteni. Ez az oldal abban segít a több ezer tételt számláló adatbázisával, hogy a számunkra megfelelő tárgy rajzát letöltve, kinyomtassuk azt. Az oldal közösségi lapként is funkcionál, főként 3D nyomtatható és lézervágható tárgyakat gyűjt egybe. A tervek alatt láthatók már elkészített művek is. Kiváló alap a térbeli nyomtatással való ismerkedéshez. Az egyik legfontosabb dolog pedig, hogy az itt található tervek mind szabadon letölthetők.

Pinshape

Egy másik gyűjtőportál, ahol azonban fizetős tárgyakkal is lehet találkozni. Felépítése hasonló, mint a Thingiversének, az objektek tömörítve egy fájlban tölthetők le. Regisztráció után lehetősége van a felhasználónak megadni, hogy mennyit kér a letöltésekért. A liszenszelés is választható, a Creative Commonstól egészen a „csak személyes” használatig.

ALL3DP

Az All3DP oldal készített egy listát a legjobb tárgyrepozitóriumokról, melyben szabad felhasználású és díjköteles adatbázisok is megtalálhatóak. Ez a weboldal azonban nem csupán ezt a listát tartalmazza, hanem segít elindulni a háromdimenziós nyomtatás világában. Tanácsokat kapnak a kezdők, de találhatunk vásárlási tippeket is rajta.




Make It @ Your Library

A Make It @ Your Library könyvtáros csapata arra vállalkozott, hogy immáron 2012 óta segítséget adjon Maker események létrehozásában. Az oldalon megtalálható ötleteket többek között ár, életkor és tevékenység kategóriák alapján lehet szűrni. Találhatók itt egyszerűbb és összetett projektek leírásai. Azok számára, akik kreatívlabor létrehozásán gondolkodnak, ötleteket kaphatnak felszereléshez, árral és beszerzési forrással. Van egy térképes projektjük, ahol összegyűjtötték jellemzően az amerikai könyvtári Makerspace-ket.

Ingyenes tervezőszoftverek

Tinkercad

A tervezéshez is szükség lehet valamilyen szoftverre, erre igen jó ingyenes megoldások találhatók, nem kell beruházni drága ipari szoftverekre. A legkisebbek, vagyis a kisiskolások által is könnyen megtanulható a TinkerCad, amely ingyenes, böngészőből futtatható és még a magyar nyelvet is támogatja. Ez az Autodesk szoftvercég egyik terméke, ami az 123D szoftvercsalád része.

Leopoly

Egy másik szoftver, a szintén böngészőből futtatható, magyar fejlesztésű, Leopoly, amelyet a Leonar3Do tervező eszközt kifejlesztő csapat jegyez. Gyakorlott 3D tervezők számára az egyik legnépszerűbb szoftver a Blender, amely több platformon (Windows, Mac, Linux) is működik.



Online folyóirat Makerspace témakörben

Makezine (Make Magazine)

Összefoglaló jelleggel érdemes még szót ejteni a Makezine magazinról, amely folyóirat a kezdetektől, havonta szolgáltatja az érdeklődők számára az ötleteket és technikai módszereket. Kiadója, a Makermedia különféle könyvekkel is segíti az alkotni vágyókat. Tematikus könyveket is jelentettek meg, például 3D nyomtatás, több kiadást megélt Arduino kötetet, robotokról szóló írásokat.

Természetesen az itt bemutatott gyűjtemények és szoftverek listája igen kis részét képezi az evvel foglalkozó oldalaknak. Ezért mindenki megtalálhatja az igényéhez és tudásához megfelelőt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése